Waarom we meer van ons werk mogen verwachten. En juist niet minder.

En ik heb een mooie deal voor mijn gloednieuwe workshop.

Waarom we meer van ons werk mogen verwachten. En juist niet minder.

En ik heb een mooie deal voor mijn gloednieuwe workshop.

Ik hoor steeds vaker dat we te hoge eisen stellen aan onze baan.Dat we niet van onze passie ons werk moeten maken.Dat we te hoge verwachtingen hebben.

Ik kan me hier niet helemaal in vinden.

Ik heb het idee dat dit wordt gezegd om de verwachtingen te willen temperen omtrent werk, omdat veel mensen geen voldoening halen uit werk. We willen mensen gerust stellen willen met dit soort uitspraken. Het idee geven dat het normaal is om niet happy te zijn met je baan.

Als je naar de cijfers kijkt is er een hele grote groep mensen die geen plezier ervaart op werk:62% van de werknemers ervaart een lage betrokkenheid bij hun werk.24% van de young professionals is ongelukkig met hun baan.13% van de Nederlanders gaat dagelijks met tegenzin naar werk.9% van de werknemers ervaart dagelijks stress op hun werk.*

Dit zijn schokkende cijfers.

Als ik deze cijfers zie mogen we dus juist meer van ons werk gaan verwachten. We mogen verwachten dat we meer plezier ervaren en minder stress.

Het is de realiteit dat je moet werken. Daar kan je niet onderuit. Dat betekent niet dat je moet accepteren dat je dagelijks stress ervaart, je iedere week met tegenzin naar je werk gaat en je op zondagavond met buikpijn op de bank zit.

Ik denk dat deze quote van Oprah Winfrey mooi omschrijft waar het mis gaat:Stress comes from resisting what is.

Stress ontstaat omdat we de werkelijkheid, die baan, die van binnen niet willen accepteren. Daar start dat knagende gevoel, dat gevoel van: wat ben ik hier eigenlijk aan het doen? Is dit wat ik de rest van mijn leven ga doen? Is dit alles?

Passie is een hoog streven, daar ben ik het mee eens.

Hoe leuk ik mijn werk op dit moment ook vind, ik houd niet van ieder aspect (lees: administratie).

75% van de tijd plezier hebben in je baan is een realistisch uitgangspunt.

Je werk kan niet uitsluitend uit hoogtepunten bestaan. De dieptepunten en mindere dagen horen erbij. Werk is tenslotte werk, we noemen het niet onze hobby. Maar laten we met elkaar besluiten niet genoegen te nemen met minder en te streven naar meer werkgeluk.

*Onderzoek van Per4mance, advies bureau (2019)

En nu jij.

  1. Hoe kijk jij aan tegen je huidige baan? Welke drie woorden komen er in je op?

  2. Als je je werkleven een cijfer zou moeten geven, welk cijfer zou het krijgen? Bedenk waarom je het dat cijfer geeft. Wat zijn de positieve en negatieve punten voor jou? Op welke manier zou je een hoger cijfer daarvan kunnen maken.

  3. Wat zou je verlangen in je werk? Meer collega’s, meer vrijheid en verantwoordelijkheid, een andere manager, een heel andere functie, een ander bedrijf, een ander land?

  4. Zijn er elementen van je ‘verlanglijst’ die je nu al kan inbrengen van dag tot dag? Bijvoorbeeld vaker een koffie plannen met die leuke collega, vaker een rondje buiten lopen, vragen of je die cursus mag doen? Of een stapje groter: wisselen van team, vragen om andere verantwoordelijkheden?

Ik ben benieuwd of deze vragen jou al helpen om meer richting te geven aan je werkzaamheden van dag tot dag.

Hoe ik je kan helpen: workshop Into the future

Ik heb een gloednieuwe workshop (stiekem een day retreat): Into the Future.

Dit is een dag waarbij we de diepte ingaan. Je gaat aan de slag met opdrachten die je nieuwe inzichten geven. Veel ruimte voor reflectie en ook om te zien wat er in de groep ontstaat.

Dit is voor jou als je zoekende bent, geen keuze kan maken, meer zelfinzicht wilt en een hele bijzondere dag wilt omringt met fijne mensen.

De volgende workshop staat op 30 april van 10.00 tot 17.00 uur gepland in Amsterdam. Interesse? Stuur mij een mail: [email protected].

De deal? Als jij en een vriend(in) je aanmelden krijg je korting. Je betaalt €150,- voor 2 tickets ipv €198.

Hopelijk zie ik je snel!

Liefs,

Frederike