- to the sky | de nieuwsbrief
- Posts
- New Years Resolutions | Maken & Breken
New Years Resolutions | Maken & Breken
De psychologie achter goede voornemens
De psychologie achter goede voornemens
Zo tussen kerst en oud & nieuw is een mooi moment voor reflectie en vooruitkijken. De charme van het nieuwe jaar is dat het voelt als een frisse en nieuwe start. Een kans om te kijken of we ons leven wat kunnen verbeteren.Ik houd van goede voornemens omdat het iets anders is dan een belofte. Een goed voornemen is een wens om iets te gaan veranderen (ons allemaal bekend: ik wil wat kilo's kwijt en meer gaan sporten). Een belofte is iets wat je niet mag breken (ik beloof dat ik je trouw zal blijven of niet zal liegen). Het mooie aan goede voornemens is het idee van verandering. De ruimte om een andere persoon te worden. Een nieuwe versie van jezelf uit te vinden.
Persoonlijk houd dus wel van deze tijd van het jaar. Ik reflecteer graag op mijn hoogte- en dieptepunten en stel doelen voor het aankomende jaar. Niet dat ik ze even braaf opvolg, maar soms wel. Zo ben ik door een goed voornemen ooit gestopt met vleeseten. Ik had besloten om een maand geen vlees te eten en dat beviel zo goed, dat ik daarna nooit meer een hap vlees heb gegeten.
Veel mensen hebben een haat-liefde verhouding met goede voornemens. Ze geven je hoop, maar het kan een vorm van zelfpijniging zijn als je ze na een week alweer bent vergeten (bijvoorbeeld wanneer je weer naar die reep chocolade grijpt). Die teleurstelling in jezelf kan zwaar wegen en je zelfs in een negatieve spiraal brengen. Het begrip Blue Monday is niet uit de lucht komen vallen. De meest depri dag van het jaar volgt steevast op het mislukken van goede voornemens.
Een schrale troost: je bent niet de enige. We blijken allemaal ontzettend slecht te zijn in het volhouden van onze voornemens. Slechts 8 tot 12% slaagt hierin.
Waarom zijn goede voornemens zo lastig vol te houden?
Hoe belangrijk je jouw goede voornemens ook vindt, tóch blijft het lastig om ze waar te maken. Waardoor komt dat? Uit onderzoek van de Universiteit van Chicago blijkt dat ongeveer 55% van onze goede voornemens gerelateerd zijn aan gezondheid. Naast een gezonde leefstijl willen we ook op werkgebied (35%) verandering, bijvoorbeeld een nieuwe baan of een nieuwe skill leren.
Goede voornemens hebben over het algemeen betrekking op het aan- of afleren van bepaalde gewoontes. Helaas is het ontzettend lastig om gewoontes te veranderen. Alleen op papier zetten dat je iets wilt veranderen is daarvoor niet voldoende. Om een gewoonte structureel te veranderen moet je jezelf dwingen om een andere bewuste keuze te maken. Word je bewust van het proces voorafgaand aan een bepaalde gewoonte.Bijvoorbeeld: je wilt meer gaan sporten. In dat geval kan je al je sportkleren op de bank klaar leggen, zodat je wordt geforceerd om een bewuste keuze te maken om op de bank te gaan liggen of te gaan sporten. Een moment kiezen om te gaan sporten waarop er weinig competitie is met andere leukere activiteiten kan helpen.Wij zijn goed in het volhouden van voornemens als we direct plezier ervaren. Wanneer je een directe beloning krijgt is de kans een stuk groter dat je de goede voornemens volhoudt. De lange termijn beloning, van een bikini body, is niet voldoende. Bedenk dus op welke manier je een directe beloning krijgt wanneer je doel uitkomt, dat is een van de sleutels tot succes.
Ideeën voor reflectie & doelen stellen
Plan een moment in voor jezelf & pak pen en papier erbij. De volgende vragen kunnen je helpen wanneer je gaat reflecteren en je doelen helder wilt krijgen:
Waar ben ik het meeste trots op als ik kijk naar 2022?
Welke lessen neem ik mee uit 2022?
Welke dingen wil ik achterlaten in 2022?
Waar werd ik in 2022 gelukkig van en waar wil ik in 2023 meer ruimte voor maken?
Wat wil ik voor het einde van 2023 hebben bereikt? Welke stappen wil ik hebben gezet en waarom? Bedenk welke kleine stappen je kunt zetten. Maak je doelen tijdsgebonden en haalbaar. Zo voorkom je teleurstelling.
Ik wens je een heel mooi nieuwjaar, met veel mooie voornemens & doelen die uitkomen, en een jaar met vol geluk en liefde.
Liefs,
Frederike